عربستان سعودی و واردات کارگران خارجی!

عربستان سعودی یکی از بزرگترین واردکنندگان کارگران خارجی در جهان است و کارگران از کشورهای متعددی مانند فیلیپین، اندونزی، سریلانکا، ویتنام و... به عربستان مهاجرت می‌کنند. این کارگران با مشکلات زیادی از جمله حقوق کم، تجاوز جنسی، ساعت کار طولانی و غذای کم روبرو هستند. شرایط به طوری سخت است که این افراد آن مکان‌ها را ترک می‌کنند، به خیابان‌ها می‌آیند و زیر پل پناه می‌گیرند؛ زیرا کسی نیست که به آنها کمک کند. نکته غم انگیز این است که آنها پاسپورت و سایر مدارک خود را نزد کارفرمایان می‌گذارند. بسیاری از کارگران مهاجر زندگی در خیابان را بسیار امن‌تر از ماندن زیر دست کارفرمایان متخلف می‌دانند. بین 60 تا 80 درصد نیروی کار عربستان سعودی خارجی هستند. البته عربستان در تلاش برای کاهش این مقدار و استفاده از نیروهای داخلی است.

برده داری نوین

کارگری در عربستان

تجربه کارگران خارجی

طبق آمار وزارت کار ویتنام، در حال حاضر 20000 کارگر ویتنامی در عربستان وجود دارد. نزدیک به 7000 نفر از آن‌ها به عنوان کارگر خانگی برای خانواده‌های سعودی کار می‌کنند و بدرفتاری زیادی با آن‌ها صورت می‌گیرد. برخی از آن‌ها فرار کرده‌اند و شرایط کار و زندگی برده‌وار خود را بازگو نموده‌اند. آقای تی‌لین، از استان شمالی هانام ویتنام، برای خانواده‌ای در ریاض کار می‌کند. لین در تماس تلفنی با خبرگزاری الجزیره گفت: «به من وعده داده بودند که 388 دلار در ماه حقوق بگیرم، بدون پرداخت هیچ هزینه‌ای برای فرآیند استخدام! خانواده ما کاملاً فقیر هستند، در نتیجه من از این ایده بسیار هیجان زده بودم.» او گفت: «به محض اینکه به فرودگاه ریاض رسیدم، آنها (کارمندان یک شرکت سعودی که کارگران خانگی را سازماندهی می‌کردند) مرا به اتاقی با بیش از صد نفر دیگر هل دادند. بعدتر که به کارفرما معرفی شدم، پاسپورت و قرارداد کارم را ضبط کرد».

کارگر سریلانکایی

بدرفتاری با کارگران

یکی دیگر از کارگران خانگی که خواست نامش فاش نشود، در گفتگو با الجزیره گفت: «کارفرما تمام چمدان‌های من را در یک انباری در بسته گذاشت. به من اجازه استفاده از تلفن و حتی پختن غذا برای خودم را نمی‌داد. مرا مجبور می‌کردند که پاهایشان را بشویم و ماساژ بدهم و غذای باقیمانده را بیرون می‌ریختند تا من آن را بخورم. بعد از سه ماه وزنم از 74 کیلوگرم به 53 کیلوگرم رسید. من ناامید و وحشت‌زده بودم. اغلب از بی‌خوابی رنج می‌بردم، و تنها کاری که می‌توانستم انجام دهم این بود که گریه کنم.» این در حالی است که هیچ سازمان مستقلی در عربستان سعودی یا ویتنام وجود ندارد که ایمنی کارگران خانگی را تضمین کند.1

سهم 75 درصدی خارجی‌ها از نیروی کار عربستان

عربستان سعودی 11 میلیون کارگر خارجی با حدود 100 ملیت از کشورهای مختلف جهان دارد. در پادشاهی سعودی، 3 میلیون هندی، 2 میلیون پاکستانی، 1.8 میلیون کارگر بنگلادشی، 1 میلیون کارگر فیلیپینی و 300 هزار مهاجر سریلانکایی زندگی می‌کنند که بیشتر آنها کارگران خانگی هستند. بر اساس آمارهای رسمی، 88 درصد از خارجیان در بخش خصوصی عربستان در سال 2016 در مشاغل کم دستمزد هستند و ماهیانه کمتر از 3000 ریال سعودی -یا 800 دلار- دریافت می‌کنند.

رفتارهای غیرانسانی با کارگران

بر اساس داده‌های دولت سریلانکا، حدود 120 هزار زن سریلانکایی که برای کار در خاورمیانه حضور دارند، به دلایلی از جمله سوء‌استفاده فیزیکی یا جنسی، عدم پرداخت حقوق و تن‌فروشی اجباری، پیش از پایان قرارداد کاری به سریلانکا برمی‌گردند. صدها زن در طول اقامت خود پس از تجاوز توسط کارفرما باردار شدند. نکته حائز اهمیت این است که، این افراد کارگران غیرقانونی نیستند؛ آنها سریلانکا را با اسناد معتبر ترک کرده‌اند. بسیاری از کارگران مهاجر، زندگی در خیابان را بسیار امن‌تر از ماندن در کنار کارفرمایان متخلف می‌دانند!

کارگران خارجی عربستان

بدرفتاری با کارگران

در نتیجه این گزارشات، تمایل این کارگران به تحمل فقر بیشتر از تمایل آنان به کارگری در کشوری با فرهنگ سوءرفتار با کارگران خارجی است. آنان ماندن در گوشه خیابان را به زندگی در خانه‌هایی که ساکنین‌شان کارگران قراردادی را مورد آزار روحی و جسمی قرار داده و با برده اشتباه می‌گیرند، ترجیح می‌دهند.

منابع:

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *